Trudno wyobrazić sobie świat bez kawy, zwłaszcza że jej picie jest powszechną czynnością społeczną. Filiżanka kawy może być idealnym pretekstem do spotkania z przyjaciółmi, sposobem na oderwanie się od codziennej rutyny lub najlepszym lekarstwem podczas przygotowań do egzaminu. Ponieważ kawa jest tak zakorzeniona w naszym codziennym życiu, nasuwa się pytanie, co takiego jest w kawie, że tak bardzo ją kochamy? Czego tak naprawdę doświadczamy pijąc kawę – z naukowego punktu widzenia? Jednak picie kawy ma też swoje wady – jakie? Czytajcie dalej!
Pięć plusów picia kawy
1. Pozytywny wpływ na układ trawienny, przyspieszenie metabolizmu i poprawa perystaltyki jelit
Kiedy pijesz kawę, przechodzi ona przez żołądek i jelito cienkie, zanim trafi do jelita grubego. W jelicie grubym kawa stymuluje zarówno układ trawienny, jak i perystaltykę – skurcze mięśni, które pomagają przesuwać pokarm przez jelita. Pomaga to przyspieszyć trawienie i może zmniejszyć wzdęcia i skurcze spowodowane zaparciami. W szczególności stwierdzono, że kofeina przyspiesza proces opróżniania żołądka, co pomaga w szybszym przechodzeniu pokarmu z żołądka do jelita cienkiego. Kawa zawiera również związki, które pomagają rozkładać tłuszcze w diecie. W połączeniu z regularnymi ćwiczeniami i zdrową dietą może to poprawić ogólną wydajność trawienia i zmniejszyć ból brzucha. Ponadto niektóre badania wykazały, że kawa może pomóc zwiększyć produkcję kwasu żołądkowego, który pomaga rozkładać żywność.
2. Pozytywny wpływ na układ krążenia
Ostatnie badania wykazały, że regularne spożywanie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca i migotania przedsionków. Wyniki są jednak niespójne w odniesieniu do spożycia kawy i ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. Umiarkowane spożycie kawy skutkowało zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej serca, a duże spożycie kawy skutkowało zwiększonym ryzykiem. Ponadto gotowana lub niefiltrowana kawa jest bardziej aterogenna niż kawa filtrowana ze względu na bogatą zawartość diterpenów, które hamują syntezę kwasów żółciowych i ostatecznie wpływają na metabolizm lipidów.
3. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej u mężczyzn
Kawa jest napojem zawierającym kofeinę, o którym wiadomo, że stymuluje skurcze pęcherzyka żółciowego i obniża poziom cholesterolu w żółci (czynnik powodujący powstawanie kamieni żółciowych). Dzieje się tak, ponieważ rozwój kamieni żółciowych zależy w dużej mierze od równowagi między cholesterolem a kwasami żółciowymi. Efektu tego nie stwierdzono jednak w przypadku innych napojów zawierających kofeinę, takich jak herbata czy napoje gazowane.
4. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona, raka jelita i wątroby, cukrzycę typu I, marskość wątroby
Picie dwóch lub trzech filiżanek kawy dziennie nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, ale także kofeina ma dodatkowe właściwości neuroprotekcyjne, które mogą zmniejszyć postęp choroby. Badania kliniczne z udziałem pacjentów z chorobą Parkinsona wykazały, że spożycie kofeiny zmniejsza objawy ruchowe (mniejsze drżenie spoczynkowe i jego nasilenie) oraz zmęczenie. Niektóre badania kofeiny sugerują nawet możliwą poprawę zaburzeń poznawczych u pacjentów z chorobą Parkinsona. Picie niewielkiej ilości kawy każdego dnia może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i wątroby. Spożywanie zaledwie jednej lub dwóch filiżanek dziennie obniża ryzyko nawet o 26%, Uważa się, że ryzyko zmniejsza się jeszcze bardziej, jeśli jest to espresso. Poziomy korzystnych związków w porcji kawy różnią się w zależności od ziaren, palenia i metody parzenia. Niektóre badania pokazują, że zwiększenie spożycia kawy do czterech filiżanek dziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Picie do trzech lub czterech filiżanek kawy kofeinowej lub bezkofeinowej dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju i śmierci z powodu przewlekłych chorób wątroby.
5. Ograniczenie rozwoju próchnicy
Co ciekawe kawa rozpuszczalna działa najskuteczniej w zapobieganiu przyleganiu bakterii do szkliwa zęba. Kawa mielona ma najmniejszą zdolność do ochrony przed ubytkami ze względu na ograniczoną zdolność do kontrolowania adhezji bakterii. W związku z tym kawa nie tylko zapewnia doskonały zastrzyk energii na cały dzień, ale także chroni zęby przed rozwojem ubytków, gdy jest spożywana jako codzienny napój. Co więc sprawia, że kawa jest tak szczególnie ważna? Trygonelina jest substancją czynną, która zawiera wszystkie te właściwości antybakteryjne. Co dziwne, jest ona również odpowiedzialna za smak i aromat kawy.
Pięć minusów picia kawy
1. Stwarza dyskomfort psychiczny – zwiększenie poczucia niepokoju i lęku, trudności z zasypianiem
Oprócz tego, że jest stymulantem, kawa jest również kwaśna i moczopędna. W rezultacie kawa zarówno dodaje energii, jak i wyczerpuje niektóre z zasobów życiowych organizmu. W związku z tym, jeśli odczuwasz niepokój podczas picia kawy, jest to spowodowane niedoborami spowodowanymi częstym spożywaniem kawy. Nawykowe uzależnienie od kofeiny jest niepokojące, szczególnie dla osób cierpiących na zaburzenia lękowe. Wywołuje ona uwalnianie adrenaliny, hormonu, który daje uczucie “haju” przez krótki czas, po którym następuje długi okres “dołka”. Kofeina podnosi również poziom kortyzolu, co może powodować przewlekły stres.
2. Osłabia pamięć,
Spożywanie umiarkowanych ilości kofeiny może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na pamięć. Kofeina może zwiększać czujność i poprawiać wydajność poznawczą w krótkim okresie, co może korzystnie wpływać na zachowanie pamięci podczas sesji nauki. Jednak nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić do zaburzeń snu, co z kolei może negatywnie wpływać na pamięć i funkcje poznawcze. Ważne jest, aby znaleźć równowagę, która działa dla Ciebie i być świadomym tego, jak kofeina wpływa na Twój organizm i wzorce snu.
3. Powoduje uzależnienie fizyczne,
Ludzie mogą dość szybko uzależnić się od kawy i innych napojów zawierających kofeinę. Wynika to ze zmian chemicznych, jakie długotrwałe spożywanie wywołuje w mózgu. Jeśli ktoś pije kofeinę codziennie, rozwinie tolerancję, podobnie jak w przypadku innych narkotyków lub alkoholu. Po pewnym czasie użytkownik potrzebuje coraz więcej kofeiny, aby uzyskać takie same efekty czujności. Osoby regularnie pijące kofeinę przyzwyczajają się do efektu pobudzenia wywoływanego przez tę substancję i stopniowo potrzebują większych ilości, aby osiągnąć ten sam “efekt kofeiny”.
4. Zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca (szczególnie u osób o wolniejszym metabolizmie),
Picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie wiązało się z dwukrotnie wyższym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych wśród osób z ciężkim nadciśnieniem tętniczym w porównaniu do osób niepijących kawy. Picie tylko jednej filiżanki kawy dziennie nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia na żadnym poziomie ciśnienia krwi. Z kolei picie zielonej herbaty nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych na żadnym poziomie ciśnienia krwi, mimo że zarówno kawa, jak i herbata zawierają kofeinę.
5. Gotowana kawa może wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
Większość badań nad kawą i zdrowiem pokazuje, że umiarkowane ilości (4 filiżanki lub mniej dziennie) mogą być dobre dla ogólnego stanu zdrowia, ale więcej niż 4 filiżanki są związane z większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca. Chociaż parzona kawa nie zawiera rzeczywistego cholesterolu, zawiera dwa naturalne oleje, które zawierają związki chemiczne – kafestol i kahweol – które mogą podnosić poziom cholesterolu. Badania wykazały, że osoby starsze pijące kawę mają wyższy poziom cholesterolu. Do niedawna nie było jednak zbyt wielu badań dotyczących młodszych osób.
Czy i kiedy senior powinien pić kawę?
Chociaż picie kawy z umiarem może pomóc poprawić energię, nastrój i zdrowie, nadmierne spożycie kawy może wpływać na zdrowie Twoich bliskich i powodować problemy z nawodnieniem i snem. Kiedy osoby starsze sięgają po kawę zamiast wody, gdy odczuwają pragnienie, może to prowadzić do odwodnienia. W przypadku osób dorosłych w wieku 65 lat i starszych odwodnienie jest jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji. Może ono również skutkować podwyższonym ciśnieniem krwi. Co więcej, zastąpienie kawy wodą może podrażniać żołądek osób starszych, zwłaszcza tych, które cierpią na zapalenie żołądka i wrzody żołądka. Zbyt duża ilość kawy może również zakłócać skuteczność niektórych rodzajów leków, takich jak leki na tarczycę, leki przeciwdepresyjne i leki na stereopsję. Ty lub Twoi bliscy powinniście spożywać około 400 miligramów kofeiny dziennie. Należy jednak pamiętać, że niektóre inne produkty spożywcze również zawierają kofeinę, takie jak woda energetyczna, batony proteinowe, gorące kakao, czekolada, budyń i inne. Chociaż kawa jest napojem, który wiele osób pije nałogowo, nadal jest uważana za środek pobudzający. Ważne jest, aby nie pić zbyt dużo kawy każdego dnia i pamiętać, że kluczowe jest spożywanie jej z umiarem.