Strona główna » BTS: Królowie z Korei

BTS: Królowie z Korei

BTS

by admin
0 comment
BTS

BTS-kim są?

BTS, a raczej Bangtan Sonyeondan (po angielsku znani jako Beyond The Scene) – jest to siedmioosobowy boys band wywodzący się z Korei Południowej. Uformowany został on przez wytwórnię Big Hit Entertainment w 2013 roku i już od wtedy zgarniający sobie naprawdę sporą ilość fanek i fanów z całego świata.

Chłopcy zaczęli działać szybko, bo już 12 czerwca 2013 roku ukazał się ich debiutancki singiel, pod tytułem „2 Cool 4 Skool”. Od wtedy zostali ulubieńcami ludzi, ale także stacji radiowych, telewizyjnych, czy nawet gal pokroju Seoul Music Awards.

A.R.M.Y.Oficjalna nazwa ich fanklubu to A.R.M.Y. Po rozszerzeniu pierwszych liter otrzymamy „Adorable Representative M.C for Youth”.

Imiona chłopaków: te sceniczne i te prawdziwe

BTS składa się z siedmiu członków, poznajmy ich imiona (imię prawdziwe – imię sceniczne/pseudonim):

  • SeokJin Kim – Jin
  • YoonGi Min – Suga
  • HoSeok Jung – JHope
  • NamJoon Kim – RapMon
  • Jimin Park – Jimin
  • TaeHyung Kim – V
  • JeongKook Jeong – JungKook

Kim, Min, Jung, czy Park to nazwiska chłopaków. TaeHyung, czy YoonGi natomiast to imiona. Ciekawostką jest to, iż w Korei imiona składają się właśnie z dwóch członów.

Dyskografia chłopaków

Dyskografia koreańska (albumy studyjne, minialbumy, kompilacje oraz single CD):

  • Dark & Wild (2014)
  • Wings (2016)
  • You Never Walk Alone (Repackage; 2017)
  • Love Yourself: Tear (2018)
  • Map Of The Soul: 7 (2020)
  • BE (2020)
  • O!RUL8,2 (2013)
  • Skool Luv Affair (2014)
  • Skool Luv Affair Special Addition (Repackage Album; 2014)
  • The Most Beautiful Moment In Life Part 1 (2015)
  • The Most Beautiful Moment In Life Part 2 (2015)
  • Love Yourself: Her (2017)
  • Map Of The Soul: Persona (2019)
  • The Most Beautiful Moment In Life: Young Forever (2016)
  • Love Yourself: Answer (Repackage; 2018)
  • 2 Cool 4 Skool (2013)
  • Butter (2021)

Dyskografia japońska (albumy studyjne, minialbumy, kompilacje):

  • Wake Up (2014)
  • Youth (2016)
  • Face Yourself (2018)
  • Map Of The Soul: 7 The Journey (2020)
  • Kayonetka pt 1 (2015)
  • Kayonetka pt 2 (2016)
  • 2 Cool 4 Skool/O!RUL8,2 (2014)
  • Kayonetka Young Forever (2017)
  • BTS, THE BEST (2021)

Chłopaki pracują prężnie i ciągle, co widać dzięki ich dyskografii, ale to i tak nie koniec. Dla swoich fanów BTS przygotowali przez te wszystkie lata także programy rozrywkowe na V Live (4), programy telewizyjne (7) oraz filmy pełnometrażowe (4, głównie z tras koncertowych).

BTS - boys bandBTS

Już od 2013 roku zawładnęli sercami dziewcząt i chłopców z całego świata, ale na tym nie poprzestali. Jin, Suga, JHope, RapMon, Jimin, V i JungKook stopniowo, ale z coraz większym tempem, zaczęli podbijać także stacje radiowe, telewizyjne, a nawet gale, w związku z czym zaczęli zdobywać nagrody.

Tytuł „Nowego Artysty Roku” na:

  • 2013 MelOn Music Awards
  • 2013 Golden Disk Awards
  • 2014 Seoul Music Awards
  • 2014 Gaon Chart K-Pop Awards

Pozostałe nagrody:

  • 2017: 5 miejsce na liście magazynu „Forbes”, jako jedni z najbardziej wpływowych osobistości w Korei
  • 2016 MelOn Music Awards, nagroda „Top 10” i jedna z najważniejszych nagród (Daesang): „Najlepszy album” (za album „The Most Beautiful Moment in Life: Forever Young”)
  • 2018 American Music Awards: „Favourite Social Artist”
  • 2019 American Music Awards: „Favourite Duo or Group Pop/Rock”, „Favourite Social Artist”, „Tour of The Year”
  • 2021 American Music Awards: „Artist of The Year”, „Favourite Pop Duo or Group”, „Favourite Pop Song” (za piosenkę „Butter”)
  • 2017, 2018, 2019, a także 2020 Billboard Music Awards: chłopcy byli „Favourite Social Artist” na gali cztery lata z rzędu
  • 2019 Billboard Music Awards: „Top Duo/Group”

Kolejną ciekawostką dotyczącą BTS jest to, iż mieli swój własny, ośmioodcinkowy program zatytułowany „Rookie King: Channel Bangtan”, który emitowany był na koreańskim programie SBS MTV.

BTS łamią wszelkie reguły!

Posiadają sporą listę rekordów Guinnessa, którymi są:

  • pierwszy koreański artysta, który osiągnął miejsce 1 na liście notowania albumów Billboard 200
  • teledysk na YouTube z największą ilością wyświetleń w przeciągu pierwszej doby (teledysk do piosenki „Dynamite”)
  • k-popowy teledysk na YT z największą ilością wyświetleń w przeciągu pierwszej doby (teledysk do „Dynamite”)
  • film na YouTube z największą ilością wyświetleń w przeciągu pierwszej doby (teledysk do „Dynamite”)
  • osiągnięcie miliona obserwujących na TikToku w najkrótszym czasie (3 godziny i 31 minut)
  • największe zaangażowanie na Twitterze (średnia ilość retweetów: 422228)
  • największe zaangażowanie grupy muzycznej na Twitterze (średnia ilość retweetów: 422228)
  • największa sprzedaż albumów w Korei Południowej (około 4 mln kopii)

BTS Universe

Inaczej Bangtan Universe, jest to alternatywne uniwersum wykreowane poprzez Big Hit Entertainment. Skupia się ono oczywiście wokół twórczości chłopaków, używając książek literackich oraz alternatywnego uniwersum jako wzorów narracji albumów muzycznych zespołu. Dokładnie jest to opowieść, która opowiadać ma właśnie o siedmiu członkach zespołu, w alternatywnej rzeczywistości, którzy zmagają się z trudami sławy, swojej przeszłości i przyszłości.

Mariejo Ramos, filipiński dziennikarz, skomentował tę twórczość w następujący sposób: „żaden inny artysta nie zdołał z powodzeniem połączyć tej samej techniki literackiej z muzyką pop w takiej skali”.

BTS są autentyczni i szerzą optymizm na całym świecie!

Dla fanów wszelkich artystów, piosenkarzy, zespołów, najważniejsze jest to, jak idol ich traktuje, czy stara się utrzymywać z nimi kontakt, poprzez dodawanie postów, nowej twórczości, czy wyruszanie w trasy. Chłopaki z BTS z pewnością dbają o swój fandom i nigdy ich nie zawiedli. Byli aż 8 razy w trasie, z czego dwie były trasami po całym świecie:

  • 2014: „BTS Live Trilogy: Episode 1. The Red Bullet”
  • 2015: „Wake Up: Open Your Eyes”
  • 2015: „BTS Live Trilogy: Episode 2. The Red Bullet”
  • 2015: „BTS Live: Hwayang Yeonhwa on Stage”
  • 2016: „BTS Live: Hwayang Yeonhwa on Stage: Epilogue”
  • 2017: „BTS Live Trilogy: Episode III. The Wings Tour”
  • 2018: „BTS World Tour: Love Yourself”
  • 2019: „BTS World Tour: Speak Yourself”

Podczas każdej z tych tras chłopcy spotkali wielu fanów, którzy pragnęli się do nich przytulić, podziękować im za wszystko, wręczyć prezent. Nasza siódemka z BTS zawsze starała się, aby każdy z fanów mógł z nimi porozmawiać. Nie można zaprzeczyć, Jin, Suga, JHope, RapMon, Jimin, V i JungKook niesamowicie dbają o swoje A.R.M.Y!

You may also like